Als je wilt gaan starten met freelancen kan het zijn dat je ook van midlancen hebt gehoord. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat midlancen nu precies inhoudt. In dit artikel bespreken we het verschil tussen freelancen vs midlancen, wat deze verschillen teweeg brengen en waarom de kans groot is dat je met freelancen beter af bent. 

Het ontstaan van midlancen

Een van de eerste partijen die is gestart met de midlance constructie is The Human Network, een naam/label van hen dat je waarschijnlijk langs hebt zien komen is QoppoConsult. Een detacheerder maakt natuurlijk hoge marges, maar hun grootste probleem is het aanhouden van hun mensen. Dan kan je natuurlijk freelancers inzetten op opdrachten van klanten, maar die zijn niet aan je gebonden en dan maak je natuurlijk minder marge; de oplossing om marge te kunnen blijven behouden; midlancen. 

De kern: wel of geen loondienst

Het essentiële verschil tussen freelancen en midlancen is dat midlancen simpelweg loondienst is. Net zoals wanneer je werkt voor een detacheerder met alle regels die daarbij horen. Als freelancer of zzp’er schrijf je je in bij de KVK en heb je zelf de volledige vrijheid om te kiezen hoe je werkt, met wie, met welke klanten, etcetera. 

Je kunt midlancen zien als werken bij een detacheerder, maar dan met een laag basissalaris en hoge commissiestructuur. Dus je bruto maandsalaris is bijvoorbeeld 1500 euro en als je ingezet bent op opdracht krijg je vaak rond de 70% van jouw uurtarief als bruto loon. Lees verder waarom dat verschil niet simpelweg 30% is, maar veel groter!  

Het probleem is dat als je dus niet ingezet bent, je amper je vaste lasten kunt betalen, en als je op opdracht zit, je ook niet het lekkere tarief hebt dat je als freelancer hebt.

Het verschil in inkomsten

Als freelancer je volledige tarief krijgen, of 70% daarvan. Het klinkt als een klein offer. Maar de waarheid is echter heel anders. Van die 70% worden namelijk nog veel heffingen afgetrokken en kan je geen gebruik maken van bijzonder veel aftrekposten die je kunt gebruiken als freelancer (zeker als startende freelancer).

Een voorbeeldberekening: Stel je eindtarief is 80 euro, dan is 70% hiervan 56 euro per uur. Vermenigvuldigd met ongeveer 160 facturabele uren per maand geeft 8960 bruto per maand. Omgerekend is dat gemiddeld 4915 netto (volgens de calculator van raet). 

Wat als je die 80 euro zelf verdient? Dan verdien je dus bruto € 12.800 euro bruto. Dat is € 7319,-  netto per maand! En in deze calculatie hebben we al rekening gehouden met alle verzekeringen die je moet afsluiten en de kosten die je maakt zoals bijvoorbeeld je auto. 

Met dit bedrag hoef je dus maar een paar maanden op opdracht ingezet te zijn om voldoende buffer op te bouwen voor het moment dat je zonder opdracht zit. Het risico van een periode zonder opdracht zitten, maakt vaak dat in de eerste indruk het midlancen veiliger voelt. Maar dat is dus compleet onterecht, omdat je die veiligheid als freelancer heel gemakkelijk zelf ingebouwd hebt door simpelweg een financiële buffer. Je zal nu ook wel snappen waarom veel mensen deze tijd stoppen met midlancen en starten als freelancer. 

Let hier op als je overweegt om te midlancen!

Niet inzetbaarheid
In een midlance constructie ben je afhankelijk van de opdrachten die je werkgever voor je kan regelen. Als zij dus jouw profiel lastig weg kunnen zetten of ze een mindere periode hebben, zit je dus met een zeer laag inkomen terwijl je er zelf lastig wat aan kunt doen. Nu denk je natuurlijk 1 ding: ik kan ook zelf een klant zoeken. Maar als dat het geval is, waarom zit je dan bij de midlance partij? Dan kan je die dus ook zelf vinden als freelancer. En als je zelf de klus hebt geregeld, is 30% afstaan aan de midlance partij vrij onnodig gezien hetgeen dat je er voor terugkrijgt. 

Keuze in klanten

Omdat je afhankelijk bent van opdrachten vanuit je werkgever, moet je het ook doen met de klanten die zij hebben. En vaak richten zij zich op de grote corporates die veel inhuren. Vandaar dat je ook vaak bij bedrijven als de Rabobank of de NS terechtkomt. Als freelancer kan je dit zelf kiezen en je focussen op zowel de grote corporates als de kleinere bedrijven. 

Werknemersplichten

In het geval dat je werkgever je lastig in kan zetten op leuke projecten kan je gedwongen worden om een opdracht te kiezen waar jij je niet op je plek voelt. Je blijft immers werknemer en een werkgever kan je houden aan het werk in je contract omdat het anders onder werkweigering is te classificeren. 

Geen andere constructies

Op termijn gaan veel freelancers op een andere manier werken. Je bent vrij om bijvoorbeeld ook een keer een opdracht te doen voor 3 dagen per week en de rest van de tijd aan je gezin te besteden. Of je kunt een klant aan nemen op projectbasis waarbij je op het project betaald krijgen i.p.v. per uur. Hier denk je als startende freelancer misschien niet aan, maar dit zijn heel fijne (en lucratieve) kanten die je op kunt als freelancer en niet als midlancer. 

Is midlancen dan alleen maar slecht?

Nee. In heel zeldzame gevallen is midlancen een goede tussenoptie. In de regel kan je voor jezelf aanhouden dat als een detacheerder je goed weg kan zetten, jij dat zelf ook kan. Zeker in ons programma leren we je hoe je binnen 1 jaar zelfstandig binnen kunt komen bij eindklanten en een grote vraag naar je profiel creëert. 

Wanneer je een profiel hebt dat niet goed inzetbaar is, net niet genoeg ervaring hebt en je bijvoorbeeld nog wat trainingen moet doen om echt een interessant profiel te krijgen, dan kan midlancen een goede optie zijn. 

Wanneer moet je kiezen voor freelancen?

Als jij meer dan 5 jaar ervaring hebt en je altijd goed ingezet bent, dan is freelancen verreweg de beste optie. Natuurlijk moet je die keuze niet zomaar maken en nog wel even doorrekenen en plannen (hier lees je hoe wij dat met je doen). 

In veel gevallen is het zo dat mensen willen starten met freelancen zich nog te weinig bewust zijn van hun eigen kennis en kunde, waardoor ze soms kiezen voor midlancen uit onzekerheid. Ze zien beren op de weg, belanden wanneer ze de sprong in het diepe nemen liever eerst op een rots dan meteen in het water en kiezen door het maken van deze keuze nog altijd net zo min voor zichzelf als toen ze nog in loondienst werkten. Wil je weten hoe de situatie echt is? Neem dan contact met ons op! 

Tip: Wil je weten hoe de situatie echt is voor jou, wat de risico’s zijn en hoe je deze in kan dekken? Neem dan contact met ons op.

Freelancen: alles zelf regelen

Als freelancer moet je natuurlijk wel bepaalde zaken zelf regelen. Voornamelijk wil je je risico’s zelf afdekken met een aantal verzekeringen. Dat is het voornaamste, maar heb je in een paar uur geregeld. De rest valt namelijk heel erg mee: zelf je facturen sturen (1 factuur per maand kost je 5 minuten) en je administratie kan je zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder voor een maandbedrag. Zo simpel is het. 

Kies voor jezelf

Als je eerste voorkeur uitgaat naar midlance, is het goed om jezelf én je werk eens kritisch onder de loep te nemen. Zie je er tegenop om ontslag te nemen? Ben je bang dat je niet genoeg opdrachten in de wacht sleept? Of heb je simpelweg geen tijd om een eigen onderneming op te zetten, omdat je hier naast je baan in loondienst geen tijd voor hebt? 

Veel van de onzekerheden die mensen ervaren wanneer ze twijfelen over freelancen, komen voort uit het grotere plaatje, dat er vaak zwart-wit uitziet en er voor zorgt dat achterliggende onzekerheden niet genoeg onder de aandacht worden gebracht. Dit is zonde, want vrijwel al deze onzekerheden zijn oplosbaar en in de basis een stuk eenvoudiger op te lossen dan veel mensen denken. 

Een helpende hand

Inmiddels hebben we meer dan 50 freelancers geholpen met het maken van de overstap. We horen van hen dan ook unaniem 1 ding: “ik had het eerder moeten doen”. We zijn er dan ook van overtuigd dat freelancen gemakkelijk kan, je een groot deel van je werk kunt automatiseren en je samen sterker staat. Met Next Level heb je namelijk altijd een sparringspartner die je om advies kunt vragen en daarnaast sluiten we je aan bij een groep andere freelancers die zich in dezelfde fase bevinden als jij. 

Samen gaan we het proces van jouw overstap aan en regelen o.a. je eerste opdracht voordat je ontslag hoeft te nemen. Daarnaast geven we je via verschillende trainingen alle benodigde tips & tricks om klanten te winnen, bedrijven te overtuigen en hoe je het beste om kunt gaan met recruiters. 

Midlancen vs Freelancen: de verschillen

Freelancen Midlancen
Zelfstandig Loondienst
Interessant vanaf 3 jaar ervaring Interessant tot 5 jaar ervaring
Netto inkomen (bij 80,- p/u): 7319 Netto inkomen (bij 80,- p/u): 4915
Inkomen veilig door buffer Laag basisinkomen
Zelf keuze in projecten en klanten Afhankelijk van je werkgever
   

Ontvang onze Syllabus