Je KvK inschrijving is rond, je bedrijfsnaam staat vast en ook de site van je onderneming is live. Nu de content nog! Het maken van content wordt vaak gezien als een struikelblok, maar het opzetten van kwalitatief hoogwaardige blogs hoeft niet zo moeilijk te zijn, mits je het juist plan van aanpak hanteert. Maar hoe vul je je site daadwerkelijk met kwalitatief hoogwaardige blogs en artikelen?



Voordat je blogs gaat schrijven, is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je gaat bloggen. Redenen hiervoor zouden kunnen zijn om jezelf neer te zetten als de expert die je bent binnen je vakgebied, als onderdeel van een marketingstrategie of als doorverwijzing naar je werkzaamheden. 

Door jouw kennis met je (potentiële) klanten te delen, laat je zien dat je over de juiste kennis beschikt om je klanten te helpen. Naast het feit dat je jouw blog zou kunnen gebruiken om jezelf neer te zetten als expert binnen het desbetreffende vakgebied, als onderdeel van een marketingstrategie of als doorverwijzing naar je werkzaamheden, vergroot je door te bloggen ook je vindbaarheid in Google. 

Door regelmatig te bloggen, werk je actief aan je zoekresultaten en vooral wanneer je SEO-blogs schrijft, waarbij relevante zoekwoorden op de juiste plaatsen verwerkt worden, kan dit in de nodige bezoekers resulteren. Daarnaast voorzie je jezelf door het schrijven van goede blogs ook direct van content voor je andere kanalen, omdat veel blog artikelen goed te gebruiken zijn als dubbele content. Hiermee zorg je ervoor dat je online goed zichtbaar bent, waardoor mensen sneller aan je zullen denken wanneer ze een opdracht hebben die bij jou zou kunnen passen. 

5 stappen naar een hoogwaardige blog

Wanneer je voor jezelf hebt besloten wat voor jou het doel is van het schrijven van (blog)artikelen, kun je aan de slag. Hoewel het schrijven van blogs zelf voor veel mensen niet zo’n probleem is, wordt het bedenken van blogartikelen nog wel eens ervaren als lastig. Echter hoeft ook dit niet zo gecompliceerd te zijn, want door je simpelweg in te leven in je doelgroep kom je al een heel eind. Vraag jezelf af tegen welke vraagstukken je klanten doorgaans aanlopen, van welke ontwikkelingen je klanten op de hoogte zouden moeten zijn en over welke kwaliteiten jij beschikt, waar zij nog wel eens tekort schieten en je hebt al een volwaardig lijstje met goede onderwerpen.

Blijf dicht bij jezelf 

Hoe belangrijk het ook is om in de wensen van je doelgroep te voorzien, probeer altijd dicht bij jezelf te blijven en zoveel mogelijk artikelen te schrijven die je ook echt leuk vind om te schrijven. Wanneer je dit niet doet, zal je blog dit ook uitstralen, waardoor deze automatisch minder actief bekeken zal worden. Houdt goed voor ogen wat je je lezers mee wilt geven en waarom ze baat zouden hebben bij jouw diensten, zodat je boodschap en het resultaat hiervan je niet met terugwerkende kracht van dienst zal zijn. 

Bedenk een goede headline

Je blogs kunnen nog zo goed zijn, maar zolang deze niet over een goede headline beschikken, zullen ze ook niet worden gelezen. De kwaliteit van de headline van je blogartikelen bepalen namelijk veelal of je blogs gelezen worden of niet, waardoor deze dus wel degelijk van groot belang zijn. Het bedenken van prikkelende headlines zijn per doelgroep verschillend, maar blogs die een interessante en vooral relevante vraag als headline hebben, doen voor vrijwel iedere doelgroep wel wonderen. 

Geef je blogs een persoonlijke touch

Hoewel het, vooral in een zakelijke blog, niet de bedoeling is om je volledige ziel bloot te leggen, mag je jouw blog best een beetje persoonlijk maken. Deel bijvoorbeeld jouw ervaringen of struikelblokken en daarbij hoe je deze hebt overwonnen of deel een kijkje achter de schermen van jouw bedrijf, zodat de essentie hiervan kenbaar wordt. Ook het delen van interviews met tevreden klanten zijn, indien deze niet ogen als een verkooppraatje, leuke insights. 

Bepaal de balans tussen tekstueel en visueel

Hoewel het belang van tekstualiteit binnen blogs de bovenhand neemt op het visuele belang hiervan, is het wel degelijk belangrijk om hier en daar af te wisselen tussen tekstuele-, en visuele content. Afbeeldingen kunnen een tekst goed verduidelijken en ook voor de opmaak van je blogs kunnen afbeeldingen wonderen doen, maar het kan ook goed zijn om naast je gebruikelijke blogs te variëren met infographics en video’s, aangezien beeld een steeds groter wordende trend is op social media. 

Blog structureel

De meningen over wat een goede frequentie is om te bloggen, lopen erg uiteen. Is dagelijks bloggen essentieel, is wekelijks voldoende of is maandelijks ook genoeg? Probeer hierbij voor ogen te houden dat de mate waarin je blogt, minder belangrijk is dan de kwaliteit ervan. Je kunt immers beter eens in de zoveel tijd een hoogwaardige blog schrijven, dan driemaal daags een kwalitatief lage blog te delen. Vooral wanneer je blog slechts een aanvulling is op je voornaamste werkzaamheden, is het regelmatig delen van een goede SEO-blog al voldoende, zodat je vaste lezers een reden hebben om eens in de zoveel tijd eens op je site langs te komen. 

Ga je aan de slag met het schrijven van content of heb je nog wat (oude) content achter de hand? Op onze blog lees je hoe je de content die je al hebt, kunt recyclen.

Ontvang onze Syllabus