Admin & regelgeving

Auto leasen als freelancer

Gepubliceerd op
4/9/2019

Dit artikel zal 4 verschillende onderwerpen aankaarten over hoe je je eigen zakelijke vervoer regelt:

–       Private, Operationeel of Financiële Lease
–       Aanschaf, Lease of Youngtimer
–       Elektrisch of Brandstof
–       OV

Operationele, Financiële of Private Lease

Operationele Lease
Bij Operationele Lease valt je auto niet onder het vermogen van je onderneming. Wel zijn alle kosten aftrekbaar en btw verrekenbaar. Je bedrijf betaalt als het ware voor het gebruik van de auto, maar is niet de eigenaar. Alle kosten zitten erbij in behalve de brandstof. Na de leaseperiode is de auto niet van jou en heb je dus geen restwaarde. Omdat dit een zakelijke manier van rijden is betaal je bijtelling indien je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Deze 500 kilometer klinkt misschien ruim, maar let wel dit is nog geen 10 kilometer per week, dus de dagelijkse boodschappen zijn bijna niet te doen op deze manier.

Financiële Lease
Bij deze leasevorm is jouw bedrijf direct eigenaar van de auto en heb je een lening bij de leasemaatschappij met de auto als onderpand. Het laatste maandbedrag is meteen de slotsom van de lease en hoger dan de andere maandelijkse bijdrage. Dit bedrag komt ongeveer overeen met de restwaarde van de auto. In deze leasevorm betaal je alle andere lasten zoals wegenbelasting, verzekeringen, brandstof etc. zelf. Voordelen als startende ondernemer is dat je de auto kan aftrekken onder investeringsaftrek.

Private Lease voor ondernemers
Bij Private Lease betaal je een vast bedrag waar ongeveer alles bij in zit, alles bij zit op brandstof na. Samen met het bedrijf spreek je een bepaalde termijn en het aantal kilometers af. Dit is de private variant van de zakelijke operationele lease. Dat houdt in dat de kosten niet aftrekbaar zijn en de btw niet verrekenbaar is voor jou als ondernemer. Indien je toch een zakelijke auto rijdt met een private lease contract kun je 19 cent per kilometer als kosten opvoeren. Je betaalt om de auto te mogen gebruiken als privé persoon, maar bent geen eigenaar. Hierdoor hoef je ook geen bijtelling te betalen wat eventueel interessant voor je kan zijn indien je weinig privé rijdt. Indien je veel privé rijdt is het meestal voordeliger een auto zakelijk te leasen en bijtelling te betalen omdat dit een vast bedrag per maand is en niet afhankelijk van de aantal kilometers dat je maakt.

Nadelen

  • Auto wordt in principe niet van jou dus je hebt geen restwaarde. (overname is soms mogelijk, maar niet altijd voordelig)
  • Je gaat een financiële verplichting aan voor een bepaalde periode, waar je niet altijd even makkelijk onderuit komt.
  • Je no-claim korting kan komen te vervallen bij sommige verzekeraars.
  • Indien je meer rijdt dan de afgesproken kilometers zal je hierover moeten betalen.

Voor de Volkswagen Polo hebben we verschillende offertes aangevraagd met daarbij verschillende leaseconstructies. Zie het resultaat onderaan deze pagina.

Aanschaf, Lease of Youngtimer

Aanschaf of Lease
Als je de financiële middelen hebt, zou je de auto kunnen kopen (zonder lease) door het bedrag in één keer te betalen. Net als bij Private Lease schaf je de auto privé aan en kun je 0,19 cent per km als kosten opvoeren. Als je een nieuwe auto aanschaft zijn de eerste paar kilometers een van je duurste momenten uit je leven omdat de auto dan in 1000 km heel veel van zijn waarde verliest. Misschien is het handiger om, mede om deze reden, een tweedehands auto aan te schaffen bijvoorbeeld een Youngtimer. Mocht je per se een nieuwe willen kun je dit beter zakelijk doen.

Youngtimer
Als je een auto in één keer aanschaft kan een youngtimer ook een aantrekkelijke optie zijn. Youngtimers zijn auto’s die ouder dan 15 jaar zijn (vanaf de maand van eerste toelating) en hier geldt een speciale regeling voor. Het verschil tussen het privé gebruik van een youngtimer en een nieuwe auto is, wanneer je een nieuwe auto koopt betaal je bijtelling over de cataloguswaarde en wanneer je een youngtimer koopt betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. Het rijden van een youngtimer kent natuurlijk ook een keerzijde, de techniek is wat verouderd, hierdoor zou het kunnen dat je bijvoorbeeld je smartphone niet kan koppelen. Ook zijn oudere auto’s gevoeliger voor slijtage en is het zo wanneer je een oude diesel hebt, het verboden is om door sommige steden te rijden.

Elektrisch vs. Brandstof

Praktisch gezien is het enige nadeel van elektrisch rijden dat je minder flexibel bent in de kilometers die je maakt. Je moet rekening houden met de duur van de accu terwijl het met brandstof gemakkelijker is om even bij te tanken. Bij brandstof is het makkelijker om even bijtanken. Een gemiddelde tankbeurt kost je ongeveer 8 minuten. Hierna kun je weer zo’n 600 kilometer rijden. De auto opladen kost je ongeveer 30 minuten, waarna je weer zo’n 400 km kan rijden. Daarbij moeten we wel vermelden dat de hoeveelheid kilometers die je kan rijden aan de soort auto ligt en dus niet voor elke auto geldt. Ligt allemaal aan de accu/ tank die je gebruikt.

De voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers:

  • Het bekendste voordeel is de 4% bijtelling tot een cataloguswaarde van €50.000 wat je behoorlijk kan schelen in je kosten.
  • Daarnaast zijn er nog andere voordelen zoals de MIA en vrijstelling motorrijtuigbelasting.
  • Verbruikskosten zijn lager, elektriciteit is goedkoper dan brandstof.
  • Minder onderhoudskosten. De bandslijtage ligt hoger, maar je gebruikt geen olie en onderhoudsbeurten zijn goedkoper.
  • Minder afschrijvingskosten. Een elektrische auto gaat langer mee en heeft een hogere inruilwaarde.

OV of Eigen vervoer?

Het allergoedkoopste is natuurlijk met het Openbaar Vervoer reizen, zeker als je dicht bij huis werkt. Om een klein voorbeeld te geven:

In Amsterdam kun je bij de GVB voor minder dan €100 per maand onbeperkt reizen. Bij de NS kun je voor €346,- per maand onbeperkt reizen in heel NL. Voor de 1ste klas betaal je €583,- per maand. Daarnaast heeft NS nog heel veel andere abonnementen die het voor jou voordeliger kunnen maken, als je alleen op een bepaald traject reist of als je niet elke dag reist (de kosten van lokale OV zoals bus- en tramvervoer komen hier nog wel bij). Het allergrootste voordeel van het OV, GEEN FILE!

sven-schreiber-hUU-kZJ0aGo-unsplash

Wat is bijtelling?

Als je een auto rijdt van de zaak, vindt de belastingdienst dat het privégebruik hiervan gezien kan worden als een beloning. Er wordt 22% van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen opgeteld waar je dus belasting over betaald. Indien je elektrisch rijdt is dit maar 4% tot een cataloguswaarde van €50.000.

Voorbeeld Brandstof:
Bijtelling van 22% van €30.000,- is €6.600,-. Er wordt dus €6.600,- bij je winst uit onderneming opgeteld. Indien je in de 42% belastingschijf zit betaal je €231,- per maand netto.

Voorbeeld Elektrisch:
Bijtelling voor voertuigen zonder CO2 uitstoot in 2019 van 4% over €30.000,- is €1.200,-. Er wordt dus €1.200,- bij je winst uit onderneming opgeteld. Indien je in de 42% belastingschijf zit betaal je €42,- per maand netto.

De bijtelling gaat in de komende jaren flink stijgen voor voertuigen zonder CO2 uitstoot. De bijtelling blijft geldig voor 60 maanden vanaf de datum dat het kenteken voor het eerst op naam is gesteld. Dus als je in maart 2020 een EV aanschaft betaal je tot maart 2025 8% bijtelling over maximaal €45.000,- of degene die de auto van je overneemt. Is de auto duurder dan de maximale catalogusprijs, dan betaal je over de rest de reguliere bijtelling.

bron: https://www.anwb.nl/auto/autobelastingen/bijtelling

Youngtimer bijtelling vs reguliere bijtelling

Youngtimer
Stel je wil een Audi A8 uit 2006 gaan rijden, met een nieuwwaarde van €116.565,- dan zou deze dus buiten de youngtimer-regeling vallen. Wat neerkomt op een bijtelling van 22% bijtelling en er dus €25.644,- bovenop je winst gerekend worden. Zit je in de 42% schaal, kost dit je netto €897,- per maand.

Eenzelfde auto maar dan uit 2003, valt binnen de youngtimer regeling. Diezelfde Audi heeft een dagwaarde van €9.975,- hetgeen aan bijtelling (35%) €3.491,- per jaar zal opleveren. In de 42% loonschaal, kost je dit dan maar €122,- netto per maand.

We hebben enkele zaken uitgerekend en in een spreadsheet geplaatst. Daarvoor hebben we data gebruikt van de volgende websites op 15 oktober 2019. De data kan ondertussen verschillen van degene die wij gebruikt hebben.
Private Lease
Operationele Lease
Financiële Lease
NS.nl

Berekening in beveiligde Sheet
Vul je eigen waardes in

Financial Lease €513 per maand (zakelijke uitgaven).
Hier komen alle overige kosten (brandstof, verzekering wegenbelasting, bijtelling) nog bij. Deze kosten zijn dusdanig verschillend dat we hier geen berekening van kunnen maken.
Daarnaast is er geen slottermijn en is de auto eigendom van de zaak wanneer het lease contract is afgelopen. Voor meer info of andere indicatoren, bezoek de website.

Inhoudsopgave

Meer relevante freelance kennis

Als je dit onderwerp interessant vond, check dan ook deze artikelen.

Admin & regelgeving
29/11/2023

De wet DBA, wat moet je er mee?

De wet DBA is al jaren in opspraak en iets waar vaak startende freelancers zich zorgen over maken. In dit artikel vertellen we je wat de huidige status is en hoe je er mee om moet gaan.
Admin & regelgeving
9/1/2020

Aftrekbare kosten

Het is niet onze favoriete bezigheid maar wel noodzakelijk, belasting betalen. Je moet maar zo denken hoe meer belasting je betaalt, hoe meer je verdient. In dit artikel gaan wij in op verschillende vragen rondom aftrekposten voor je belasting.
Admin & regelgeving
13/11/2019

BTW en autorijden

Wij vroegen ons tijdens het schrijven van het artikel over leaseauto’s af hoe je zakelijk kan tanken, maar privé kan rijden. Daarom hebben wij de volgende vraag onderzocht en uitgeschreven in dit artikel: “Is het toegestaan om met een zakelijke tankpas te tanken, wanneer je een privé-rit maakt?” Een kort antwoord daarop is: Ja, dat mag

Hier begint je nieuwe leven als freelancer

Als je met ons aan de slag gaat, leer je de volledige vrijheid van het freelancen te unlocken. First things first, plan een belafspraak in van 20 minuten en ontdek of en hoe we je kunnen helpen.

120+ succesvolle freelancers gingen je voor