Tips

Maak jij je schuldig aan belangrijke sollicitatie fouten? Ontdek hoe je ze voorkomt

Gepubliceerd op
27/11/2020

Roken voorafgaand aan het gesprek

Het is bekend dat nog veel mensen roken, echter wordt dit niet altijd gewaardeerd. Het zou zonde zijn als jij voor je droombaan wordt afgewezen, omdat je voor het gesprek hebt gerookt en een flinke rookwalm mee de ruimte in neemt.

Gaan zitten met je jas aan

Aangekomen op locatie van bestemming? Je werkgever wordt er blij van als je je toegankelijk opstelt. Doe na aanmelding bij de receptie je jas uit om te voorkomen dat je ontoegankelijk overkomt, geef je gesprekspartner een goede handdruk, stel jezelf netjes voor et voila! Je eerste punten zijn binnen.

Oversharing

Laat tijdens het gesprek niet alleen je zakelijke kant zien, maar probeer er ook een persoonlijke touch aan te geven. Het opbouwen van een band, waarin zakelijke- en persoonlijke aspecten samenkomen, zorgt vaak voor een fijne balans, maar zoals dat met alles is, moet je voorkomen dat het gesprek ook niet té persoonlijk wordt.

Met authenticiteit en eerlijkheid kom je al een heel eind; just don’t push it. Het hart van je potentiële werkgever zal niet sneller gaan kloppen van een gedetailleerd verslag over de schulden die je hebt, evenmin van een pleidooi over hoe vervelend je oude collega’s wel niet waren.

De labrador: ‘Ik doe alles en vind alles leuk!’

Hoewel het belangrijk is dat je gedreven bent en je werk leuk vindt, hoef je echt niet alles leuk te vinden. Er zijn nu eenmaal altijd wel taken die minder leuk zijn om te doen en wanneer jij overal enthousiast over bent, is dat niet echt geloofwaardig. Daardoor kan het bedrijf zich gaan afvragen of je wel 100 procent eerlijk bent of ze krijgen de indruk dat je wanhopig op zoek ben naar een baan. Het gevolg: een kritische gesprekspartner die sneller door gaat zagen over je ervaring. Wees dus wel enthousiast en gedreven, maar ook eerlijk over wat je exact wel en niet leuk vindt en kunt.

Een vaag en ongeorganiseerd cv

Eén van de eerste dingen waar bedrijven naar kijken, je CV. Het is hierbij uiterst belangrijk dat je een foto van jezelf en bijvoorbeeld niet met je kinderen op je cv plaatst en daarbij je vaardigheden correct noteert. Je kan namelijk niet schrijven dat je bekend bent met Windows 1, terwijl die nog niet uit is gekomen. Wees dus selectief, concreet maar gedetailleerd waar nodig en zorg dat de opmaak zorgvuldig opgemaakt – en vooral overzichtelijk is. Het geheim achter een goed cv is je werkervaring op de juiste manier noteren. Zet bijvoorbeeld niet alleen ‘ervaring met leidinggeven’ neer als je leiding hebt gegeven aan een team van minimaal 50 mensen. Benoem dit en leg uit wat je functie hierin was!

Een onprofessioneel e-mailadres en voicemailbericht

Als je solliciteert met een mailadres dat vernoemd is naar je favoriete huisdier, word je al snel minder serieus genomen dan wanneer je een mailadres aanmaakt onder je eigen naam. Daarbij is niet alleen je e-mail belangrijk, maar is ook je voicemail van belang. Wanneer een bedrijf je wenst te bereiken voor een afspraak, maar je onbereikbaar bent, is je voicemail immers je redding. Zorg er dan ook voor dat je een professioneel ingesproken voicemail hebt, zodat bedrijven automatisch een beter beeld krijgen van de persoon achter de telefoon.

Tip: beluister je je voicemail nauwelijks tot niet? Zet hem dan uit en vraag de luisteraar om een mail of whatsapp bericht te sturen. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Onprofessionele social media accounts

Wanneer je gesolliciteerd hebt, zoeken bedrijven vaak nog aanvullende informatie over je op via Google, Facebook en LinkedIn. Zet je iets nieuws online? Ga dan bij jezelf na of je dit ook met je werkgever zou delen tijdens een sollicitatiegesprek. Is dit niet het geval? Neem je sociale media dan eens goed onder handen en zorg ervoor dat dat wat je plaatst niet tegen je kan gaan werken. Pas vooral op met profielfoto’s die een te wilde lifestyle tonen. Een actuele, verzorgde en spontane foto will do!

Slechte voorbereiding

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat jij je hierop goed voorbereid, want dit kan een hoop stress wegnemen. Wanneer je persoonlijke hygiëne slecht is, sta je al 1 punt achter. Persoonlijke hygiëne is namelijk zeer belangrijk. Wanneer jij in de ochtend uit de douche stapt en je haren niet doet zie je er al een stuk minder fris en fit uit dan wanneer je dat wel doet. Vergeet je daarom ook niet netjes aan te kleden. Als jij op gesprek mag komen is het namelijk niet de bedoeling dat je in een hemd, korte broek en op badslippers komt.

Arrogantie

Hoe gewild sommige beroepsgroepen ook zijn, probeer tijdens het gesprek zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven en te voorkomen dat overcompensatie de bovenhand neemt op de werkelijkheid. Een beetje zelfverzekerd zijn is goed, maar ook nu geldt: alles met mate. Een zelfverzekerde houding kan al snel omslaan in een arrogante indruk en in het ergste geval zelfs in desinteresse. Wees vriendelijk, toon interesse in je gesprekspartner en maak vooral je enthousiasme over de functie kenbaar.

Niet bellen als je te laat bent

Iedereen kan wel eens te laat komen, maar niets is zo irritant om op een sollicitant te wachten die te laat is en je af te vragen of die überhaupt nog komt. Dus zodra je merkt dat je te laat gaat komen, laat het direct aan je gesprekspartner weten. Dan kan hij/zij zich voorbereiden en zijn tijd anders inplannen of ruimte vrijmaken voor de uitloop. Zelfs áls de file zicht oplost en je toch nog op tijd bent, maak je een nette indruk doordat je toch even hebt gebeld.

Gehaast aankomen

Als je met het OV komt, te laat bent en dan besluit om het laatste stuk maar rennend te doen zodat je toch nog op tijd komt; het resultaat, bezweet, buiten adem en licht in de war in het gesprek zitten. Op deze manier ben je niet ontspannen en kan je lastig goed antwoord geven op de vragen. Je kan vooraf beter even bellen en desnoods de laatste 5 minuten even rustig lopen zodat je tenminste kalm in het gesprek zit. Te laat ben je toch al, dan kan je maar beter een goede indruk achterlaten.

Inhoudsopgave

Meer relevante freelance kennis

Als je dit onderwerp interessant vond, check dan ook deze artikelen.

Tips
27/12/2020

Omgaan met te laat betalende klanten

Het komt bijna nooit voor, maar als een klant te laat betaalt is het voor veel freelancers lastig om in te schatten hoe ze hiermee om moeten gaan. Bel je de klant? Stuur je een betalingsherinnering? Wat staat daar dan in? Moet je incasseren? In dit artikel bespreken we de mogelijke scenario’s en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hier begint je nieuwe leven als freelancer

Als je met ons aan de slag gaat, leer je de volledige vrijheid van het freelancen te unlocken. First things first, plan een belafspraak in van 20 minuten en ontdek of en hoe we je kunnen helpen.

120+ succesvolle freelancers gingen je voor