Als freelancer is het belangrijk om productief te zijn, zodat je je werkzaamheden op tijd afkrijgt. Heb jij ook de behoefte om je workflow te verbeteren en om productiever te zijn? Lees hier aan de hand van welke stappen jij binnen een mum van tijd productiever zal zijn.Bij productiever werken staat niet alleen doorzettingsvermogen, maar ook het zorgvuldig voorbereiden en tevens stroomlijnen van je taken centraal. Aan de hand van onderstaande stappen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

Organiseer je taken

Door het zorgvuldig organiseren van je taken en de discipline om je hieraan te houden, kun je je productiviteit al snel vergroten. Door je taken te plannen op basis van de moeilijkheidsgraad en deze in te plannen op specifieke tijden, ben je jezelf al een goede stap voor.  Maak gebruik van een online plan-programma, zoals TodoIst of Google Calendar, block het in je fysieke agenda en maak lijstjes in een apart schriftje, zodat je het overzicht behoudt. 

Houd rekening met je energieniveau

Afhankelijk van het feit of je een ochtend- of avondmens ben, zal je op het ene moment van de dag meer focus hebben voor het realiseren van taken met een hoge moeilijkheidsgraad, dan op andere momenten van de dag. Probeer hierin goed naar jezelf te luisteren om jezelf zo onnodige stress en/of demotivatie te voorkomen.

Begin je dag met een schone lei

Het is verstandig om het begin van een nieuwe dag te beschouwen als een schone lei. Prioriteer je taken, schoon je werkzaamheden van de vorige dag op en maak lijstjes, zodat je weet wat je deze dag te wachten staat. 

Start met de meest uitdagende taken

Ongeacht van wat voor type mens je bent, de mentaliteitstruc om de meest uitdagende taak meteen bij de start van de werkdag weg te werken, is er een die vaak wordt gebruikt, omdat het gevoel van voldoening dat dit met zich meebrengt, resulteert in een gevoel van productiviteit dat je de rest van de dag gemotiveerd zal houden.

Optimaliseer je werkruimte

De omgeving waarin je je bevindt wanneer je werkt, is van grote invloed op de kwaliteit van je werkzaamheden. Als ondernemer breng je zoveel tijd van de week door aan je bureau, dat het raadzaam is om hier een zo fijn mogelijke plek van te maken, waarin productiviteit en comfort centraal staan. Wanneer dit mogelijk is, is het raadzaam om hiervoor dan ook een aparte plek in huis te creëren of gebruik te maken van en kantoor. Een goed bureau, een fijne werkstoel en een gemoedelijke sfeer maken het uitvoeren van je werkzaamheden ook nog eens een stuk prettiger, dan wanneer je je in een ongezellig en tevens oncomfortabele ruimte bevindt. Voor je comfort is het verstandig om een goed keyboard aan te schaffen en gebruik te maken van dubbele schermen en je bureau opgeruimd te hebben. Je weet wat ze zeggen: chaos om je heen, is chaos in je hoofd.

Email gebruik

Veel mensen kijken vaker dan nodig in hun mailbox. Het kan daarom prettig zijn om de notificaties van zowel je mail als je telefoon uit te zetten, zodat je geen onnodige afleiding krijgt. Daarnaast is het goed om je mail opgeruimd te houden, zodat je de inhoudelijke prioriteit van je mails niet over het hoofd ziet. 

Stel de juiste prioriteiten

Probeer wanneer je aan het werk bent, de juiste prioriteiten te stellen. Werk aan één taak tegelijk en begin pas aan de uitwerking van een nieuwe taak, nadat de vorige is voltooid. Heb je een taak voltooid? Probeer ze zo goed en kritisch mogelijk te beoordelen, zodat je de taak volledig los kunt laten en je er niet in je achterhoofd mee bezig blijft. Vraag jezelf het belang en de impact van de taak in kwestie af en oordeel vanuit hier welk gedeelte van je aandacht, deze taak verdient. 

Zorg goed voor jezelf

Vooral wanneer je het druk hebt, is de kans nog wel eens aanwezig dat je geneigd bent om afstand te doen van rustmomenten, zoals de lunchpauze. Het is echter belangrijk dat je, ondanks de drukte, het grotere plaatje blijft overzien. Als je vandaag de juiste hoeveelheid rust neemt tussen je werkzaamheden door, dan is de kans groot dat je je werkzaamheden voor morgen beter uit zal kunnen voeren. Wat veel mensen vergeten is dat het nemen van rust, deel is van productiviteit. Hoe hardwerkend je dus ook bent, probeer hier toch te allen tijde in te voorzien. Neem ieder halfuur een kleine pauze, maak zo nu en dan een wandeling, hanteer een goed slaapritme en zorg voor voldoende daglicht, zodat je vitamine D op peil blijft. 

Vraag om hulp

Het is normaal dat je het overzicht wel eens verliest, maar hoe je hiermee omgaat is een ander verhaal. Hoe je reageert op stress is namelijk veel bepalend voor de mate van productiviteit waarover je beschikt. Wees dan ook niet bang om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij iemand binnen je netwerk, team of bij een naaste die verstand van zaken heeft. Zo zou je aan iemand kunnen vragen of hij/zij je zou willen helpen bij het doornemen van je to do lijst. Hierdoor voorkom je meteen dat je teveel hooi op je vork neemt. Cliche maar waar: samen sta je sterker dan alleen. 

Maak gebruik van apps

Als freelancer zal je regelmatig achter je laptop te vinden zijn. Hoewel fysieke lijstjes nog steeds prettig kunnen zijn, zijn er apps die het driedubbel dwars waard zijn om te proberen. Zo noemden we plan-wise eerder al TodoIst en Google Calendar, maar ook Trello is een handige app, die ervoor zorgt dat het overzicht beter te behouden is. Daarnaast is Email Send Delay ideaal voor het vooruit plannen en uitstellen van mails en bespaart Canva je de nodige tijd bij het maken van templates en text inserts. 

Ontvang onze Syllabus