Voor veel mensen kan het starten, evenals het voortzetten van je eigen bedrijf eng aanvoelen. Als ondernemer loop je immers meer risico dan wanneer je in loondienst werkt. De mate waarin je onzekerheid en angst kan omzetten in actie is echter een van de dingen die jouw succes als ondernemer bepaalt, maar hoe doe je dat?

Wanneer je als ondernemer angsten of onzekerheden ervaart, zijn deze vaak onder te verdelen in verschillende soorten angsten, waaronder faalangst, succesangst, vastloop angst en de angst voor onduidelijkheden an sich.

Hoewel de soorten angsten die je als ondernemer kunt hebben dus erg uiteenlopend zijn, is er een oplossing die voor iedere angst van toepassing is. Zowel faalangst, succesangst, vastloop angst en de angst voor onduidelijkheden an sich, zijn namelijk te voorkomen door jezelf 100% verantwoordelijk te stellen voor je eigen succes. De kans dat iets misgaat, het succes naar je hoofd stijgt, je vastloopt in je werkzaamheden of onduidelijkheden onduidelijk blijven, is namelijk enorm klein als je je volledig inzet, je discipline toont, je doorzettingsvermogen hebt en je dichtbij jezelf blijft. 

Dit is hoe je de angst te boven komt

Zelfontwikkeling als grootste remedie

De remedie tegen veel angsten kan worden geblust door een bepaalde mate van zelfvertrouwen te ontwikkelen. Door je constant te ontwikkelen en informatie op te zoeken, zal je zelfverzekerder worden, waardoor je je angsten zou kunnen verminderen. Daarbij is het dus van belang om je bewust te zijn van je emoties en dat je die kunt sturen, want zolang je deze niet onder controle hebt, zullen deze controle hebben over jou. Het vermogen om de herkomst van emoties te herkennen en daarop te anticiperen, voorkomt dan ook dat negatieve emoties te veel invloed uitoefenen op het stellen van doelen en het nemen van beslissingen, iets wat voor een ondernemer een belangrijk aspect is binnen zijn of haar werkveld. 

Onderzoek waar je de mist ingaat

Een andere krachtige manier om faalangst te bestrijden, is om actief te onderzoeken waar je de mist ingaat. Met een goed plan van aanpak kan je immers al een heel eind komen. Zaak hierbij is wel dat je ook hier niet teveel in doorschiet, want het opheffen van je mindere eigenschappen gaat veelal niet in een handomdraai en daarbij is ook perfectionisme in een bepaalde mate, geen bevorderlijk kenmerk. De kunst is dan ook bovenal om de oorzaak van emoties te leren voorkomen, zodat je ze in de eerste plaats al niet per se hoeft te ervaren, wanneer dat vanuit een relativerend oogpunt niet langer nodig is.

Je hoeft niet alles zelf te doen

De term ‘zelfstandig ondernemen’ zegt het tegendeel, maar je hoeft echt niet alles zelf te doen. Als het even tegenzit of je ergens tegenaan loopt, kunnen mensen om je heen in veel gevallen bijspringen. Coaches, evenals je sociale netwerk, kunnen je helpen bij het ontwikkelen van je probleemoplossend vermogen. Overweeg jij over te stappen van werken in loondienst naar freelancen? Door deze keuze samen met Next Level Freelancer te maken, hoef je niets alleen te doen, heb je altijd iemand om mee te sparren en heb je je eerste opdracht al binnen, voordat je ontslag neemt. Klik hier voor de trainingen van Next Level Freelancen.

Ontvang onze Syllabus