Waar de ene website zich kenmerkt door lange berichten, waarin geen enkel detail achterwege gelaten wordt, houdt de andere website het liever kort en bondig. De gewenste lengte van posts op social media loopt dan ook erg uiteen. Maar wat is de ideale lengte van posts en berichten op social media?



Als je iets post op LinkedIn of andere social media wil je natuurlijk zoveel mogelijk interactie en zichtbaarheid. De lengte en opmaak van je berichten spelen in o.a. de algoritmes en de voorkeur van gebruikers een grote rol en zijn per platform verschillend. Ieder platform heeft namelijk zo haar eigen richtlijnen voor de ideale lengte van publicaties. Een goed voorbeeld hiervan is Twitter, waarop je tot voorheen een boodschap diende te brengen met slechts 140 tekens, terwijl dit aantal bij Facebook altijd al een stuk hoger heeft gelegen. Maar hoeveel ruimte heb je nu echt nodig om je boodschap over te brengen aan de hand van wat het beste werkt voor jouw doelgroep? 

Facebook

Als er een platform is dat haar algoritme in de loop der tijd dusdanig veranderd heeft, dan is het Facebook. Echter is het zo dat hoe dit algoritme zich ook wendt of keert, er altijd bepaalde aspecten in terugkomen. Zo is het belangrijker om de aandacht van de lezer meteen te pakken en ervoor te zorgen dat de ‘meer lezen’ link niet aan bod hoeft te komen. Ook is het plaatsen van evergreen content, ofwel content die tijdloos is, een must, zodat de relevantie van een post geen rol hoeft te spelen bij het te verkrijgen bereik hiervan. 

Geadviseerd wordt om je Facebookberichten, ook al heb je er ruim 63.000 tekens voor, niet te lang te maken. Bij zo’n 400 tekens komt de ‘meer lezen’ link namelijk aanbod, wat veelal het punt is waarop men afhaakt met lezen, omdat veel Facebook gebruikers gebruik maken van het platform om geëntertaind te worden en niet om hele boekwerken te lezen. 

Het ideale Facebookbericht bestaat dan ook uit 40 tot 80 tekens. Kort genoeg om niet verveeld door te raken, maar lang genoeg om toch een volmondige boodschap mee over te kunnen brengen. Overigens geldt dit niet alleen voor algemene berichten, maar ook voor Facebook Advertising. Hoe korter, hoe beter!

Instagram

In tegenstelling tot op Facebook, draait Instagram met name om visuele content, zoals afbeeldingen en video’s. Desondanks heb je ruim 2000 tekens om de boodschap van je afbeelding of video te onderbouwen en/of te versterken, maar of je hier ook daadwerkelijk in die mate gebruik van moet maken, is een ander vraagstuk. Ook op Instagram wordt het namelijk aangeraden om je tekst kort en bondig te houden. Een tekst van 120 characters zou voldoende moeten zijn. Hiermee wordt je beschrijving op alle apparaten volledig weergegeven en laat je ook nog eens wat ruimte over voor hashtags. Probeer de lengte van posts echter af te stemmen op je doelgroep. Waar de ene doelgroep meer waarde hecht aan concrete en bondige content, gaat het hart van de andere doelgroep sneller kloppen van uitgebreide content. 

Wat het gebruik van hashtags betreft wordt het afgeraden om de ‘grens’ van maximaal 5 hashtags te overschrijden. Wanneer je dit wel doet, wordt de vindbaarheid van de hashtags in kwesties namelijk beperkt, waardoor het nut hiervan afneemt. Daarnaast is het zaak om de lengte van de hashtags ook tot een minimum te beperken. Hoe langer de hashtag, hoe kleiner de kans dat iemand op deze hashtag filtert.

Twitter

Over hashtags gesproken: Twitter is een van de platforms dat hier groot mee is geworden. Waar er eerder ruimte was voor 140 tekens per tweet, is dit inmiddels ietwat vereenvoudigd door gebruik te kunnen maken van 280 tekens. Echter betekent dit niet dat je daar ook gebruik van moet maken. Sterker nog, tweets met 70 tot 100 tekens zorgen veelal voor meer engagement, dan tweets waarbij gebruik wordt gemaakt van het maximale aantal tekens. Een van de kenmerken van Twitter is namelijk dat je zo snel mogelijk een boodschap de wereld in kunt slingeren, iets waar een kort bericht bij hoort. Wanneer je een link wenst te delen, links zouden vaak al de helft van de aangeboden hoeveelheid tekens bevatten, worden deze niet meegeteld als tekens. De uitgelichte afbeelding van de link in kwestie wordt in dit geval weergegeven onder de tweet, zodat je alle ruimte hebt om de reden achter het delen van de link, te onderbouwen.

LinkedIn

Een platform waar bijna iedereen vandaag de dag wel gebruik van maakt is LinkedIn. Hoewel onderzoeken naar de ideale berichtlengte op LinkedIn desondanks schaars zijn, is het bekend dat het platform je updates na zo’n 140 tekens afkapt. Gemiddeld heb je hierdoor 16 tot 25 woorden, voordat je bericht niet meer volledig leesbaar is en de lezer zelf actie zal moeten ondernemen om je boodschap volledig te kunnen lezen. In principe is dit niet erg, maar probeer er wel voor te zorgen dat je connecties overtuigd zijn om verder te lezen, bijvoorbeeld door een goede headline. Ben je niet zo’n liefhebber van kort en bondig? Naast updates kun je ook artikelen posten op LinkedIn, waarbij je zoveel tekens kunt gebruiken als je wilt. Artikelen met 1900 tot 2000 woorden halen over het algemeen echter meer views, comments en shares. Kortom: een lang artikel is niet erg, mits deze volwaardig genoeg is voor een lange post. Twijfel je hierover, omdat je denkt dat het artikel beter tot zijn recht komt in de vorm van een artikel? In dat geval kan je er beter voor kiezen om een korte beschrijving van het artikel te delen met daaronder de link naar het artikel zelf.

Youtube

Youtube is net als Instagram één van de platforms waarop visuele content centraal staat. Je zou denken dat tekst hier niets mee te maken heeft, maar niets is minder waar. Wat veel mensen namelijk vergeten is dat Youtube ook een soort zoekmachine is, wat inhoudt dat de titel, evenals de beschrijving van je video, bepalen of de video vaak gevonden en bekeken wordt of niet. In de titel heb je dan ook zo’n 70 tekens om de juiste zoekwoorden in te verwerken en voor de beschrijving ligt deze lat op 150 tekens. Wat de lengte van de video zelf betreft? Alles onder de 3, hooguit 5 minuten, doet het vaak prima!

Disclaimer: de geadviseerde lengtes van berichten zijn slechts richtlijnen. Dit wil zeggen dat het goed is om deze aan te houden, maar dat het ook niet erg is om hier vanaf te wijken wanneer je denkt dat dit voor jouw doelgroep van belang is. Het ene publiek heeft immers behoefte aan grote lappen tekst, terwijl je bij de ander aan een afbeelding alleen voldoende hebt (denk bijvoorbeeld aan de youtube video’s van Joe Rogan van ruim 2 uur, die heel veel views krijgen). De lengte van het bericht is slechts een van de factoren die bepalen of je succes behaald. De kwaliteit van je posts is het belangrijkst en ook de veranderlijkheid van het algoritme is een veel bepalende factor, omdat je hier voortdurend op in zou moeten spelen, wil je het juiste bereik creëren. 

Ontvang onze Syllabus